diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Jasna Groman (Avtor), Andreja Goršek (Mentor), Mitja Kolar (Komentor)

Povzetek

V diplomskem delu je opisan postopek določanja vpliva bioprocesnih parametrov na proizvodnost CO2 pri fermentaciji laktoze v mleku. Eksperimente smo izvajali v šaržnem reaktorju, opremljenim z merilnikom CO2, ki je bil priklopljen na osebni računalnik, s katerim smo lahko 24 h beležili vsebnost CO2 v reaktorju. Laboratorijski del raziskav je bil sestavljen iz štirih sklopov. V prvem smo določili okvirno koncentracijo CO2 pri predhodno določenih optimalnih pogojih za rast zrn ter izbrali najprimernejši kinetični model. V drugem sklopu smo proučevali vpliv temperature fermentacije na proizvodnost CO2, maksimalno končno koncentracijo CO2 in dolžino lag faze. Tudi v tretjem in četrtem sklopu smo določali te tri kinetične parametre. Spreminjali smo koncentracijo glukoze v fermentacijskem mediju in vrtilno frekvenco mešala. Hkrati smo v vseh sklopih zasledovali tudi prirast mase kefirnih zrn. Rezultati raziskav nam omogočajo izbiro pravilne kombinacije nivojev bioprocesnih parametrov za izbrano proizvodnost CO2. Na osnovi določenih kinetičnih parametrov bi v nadaljevanju lahko dimenzinirali industrijski biofermentor.

Ključne besede

bioprocesni parametri;fermentacija;proizvodnost ogljikovega dioksida;laktoza v mleku;kozje mleko;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Izvor: Maribor
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UM FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Založnik: [J. Groman]
UDK: 663.14.039.3(043.2)
COBISS: 16701462 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 1620
Št. prenosov: 141
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Validation of HPLC method for quality control of intermediate used in the synthesis of telmisarton
Sekundarni povzetek: This thesis describes the process of determining the impact of bioprocess parameters on the productivity of CO2 during the fermentation of lactose in milk. The experiments were performed in a batch reactor, equipped with a CO2 meter, connected to a personal computer which was used for monitoring the CO2 content in the reactor for 24 h. The laboratory work of the research consisted of four parts. In the first one the CO2 content was determined at previously established optimal conditions for kefir grains growth and selected the appropriate kinetic model. In the second part, we studied the effect of the fermentation temperature on the productivity of CO2, the maximum CO2 concentration reached and the duration of the lag phase. In the third and forth step, we studied the same three kinetic parameters, however glucose concentrations in the fermentation medium and rotational frequency of the stirrer were varied. During all the experiments we also measured the kefir grain mass increase. The obtained results enable us the selection of the proper combination of bioprocess parameters levels for the selected productivity of CO2. Based on the known kinetic parameters, we are able to determine the dimensions of an industrial biofermentor.
Sekundarne ključne besede: kefir;fermentation;productivity of CO2;bioprocess parameters;kinetic model;
URN: URN:SI:UM:
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Komentar na gradivo: Univ. v Mariboru, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo
Strani: VIII, 40 str.
Ključne besede (UDK): applied sciences;medicine;technology;uporabne znanosti;medicina;tehnika;chemical technology;chemical and related industries;kemijska tehnologija;kemijske in sorodne industrije;industrial microbiology;industrial mycology;zymurgy;fermentation industry;beverage industry;stimulant industry;industrijska mikrobiologija;industrijska mikologija;pivovarstvo;vrenja;industrija pijač;industrija poživil;microbiological industries;science and technique of applied microbiology;applied mycology;mikrobiološke industrije;mikrobiološka znanost in uporabne tehnike;uporabna mikologija;
ID: 1002924
Priporočena dela:
, diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
, permanentno podiplomsko izobraževanje s področja vinarstva za kmetijske svetovalce
, študijsko gradivo za podiplomsko permanentno izobraževanje vinarskih inšpektorjev
, permanentno podiplomsko izobraževanje s področja vinarstva za kmetijske svetovalce