diplomska naloga
Tanja Pivec (Avtor), Andreja Goršek (Mentor), Mitja Kolar (Komentor)

Povzetek

V diplomskem delu opisujemo potek določanja optimalnih procesnih parametrov in sestave fermentacijskega medija za proizvodnjo kefirana iz naravnih kefirnih zrn. Vse eksperimente smo opravljali v laboratorijskem šaržnem reaktorju (reakcijski kalorimeter RC1). Eksperimentalni del diplomske naloge je bil sestavljen iz dveh delov. V prvem delu smo preučevali vpliv temperature fermentacije in vrtilne frekvence mešala oz. režima mešanja na prirast kefirnih zrn in proizvodnjo kefirana. Izvajali smo 24-urne fermentacije. Vrednosti procesnih parametrov, pri katerih smo dobili najvišji donos kefirana, smo uporabili v drugem delu eksperimentalnega dela, v katerem smo optimirali sestavo fermentacijskega medija. Pri tem smo preučili vpliv različnih vrst rastnih dodatkov (sladkorjev, dušikovih spojin in vitaminov) na prirast kefirnih zrn in proizvodnjo kefirana. Uspešno smo povišali proizvodnjo kefirana z optimiranjem procesnih parametrov in dodatkom sladkorjev, medtem ko smo bili pri preučevanju vpliva dušikovih spojin in vitaminov na proizvodnjo kefirana manj uspešni.

Ključne besede

optimiranje;kefiran;kefirna zrna;procesni parametri;fermentacijski mediji;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Izvor: Maribor
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UM FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Založnik: [T. Pivec]
UDK: 541.127:66.098(043.2)
COBISS: 14460182 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 2427
Št. prenosov: 186
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Optimization of process parameters and composition of fermentation medium for kefiran production from natural kefir grains
Sekundarni povzetek: This diploma work describes the determination of the optimum process parameters and composition of fermentation medium for kefir grains and kefiran production. All experiments have been carried out in a laboratory batch reactor (reaction calorimeter RC1). The experimental part of this work consists of two parts. In the first part we studied the effect of fermentation temperature and stirrer speed or different mixing regime on kefir grains growth and kefiran production. The fermentation of each experiment lasted 24 hours. The values of process parameters, where we get the highest concentration of kefiran, we used in the second part of experimental work in which we optimized the fermentation medium composition. Here we examine the growing influence of various additives (sugars, nitrogen compounds and vitamins) to increase the production of kefir grains and kefiran. We have successfully increased production kefiran by optimizing process parameters and addition of sugars, while we were examining the impact of nitrogen compounds and vitamins to produce kefiran less successful.
Sekundarne ključne besede: optimization;kefiran;kefir grains;process parameters;fermantation medium;
URN: URN:SI:UM:
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo
Komentar na gradivo: Univ. v Mariboru, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo
Strani: 62 f.
Ključne besede (UDK): mathematics;natural sciences;naravoslovne vede;matematika;chemistry;crystallography;mineralogy;kemija;applied sciences;medicine;technology;uporabne znanosti;medicina;tehnika;chemical technology;chemical and related industries;kemijska tehnologija;kemijske in sorodne industrije;
ID: 1012439