diplomsko delo
    	
    Povzetek
 
Med je naravna sladka snov, ki jo čebele proizvajajo iz  nektarjev rastlinskih cvetov ali izločkov  živih  delov  rastlin. Na  sestavo  in  s  tem  fizikalno-kemijske  lastnosti  medu vplivajo različni dejavniki, od botaničnega in geografskega izvora, podnebja, količine padavin in temperature v času medenja, do strokovnosti in doslednosti čebelarjevega dela. Posledica vseh teh dejavnikov je velika raznolikost medu na tržišču. Prav komponente, ki se nahajajo v medu v manjših količinah, so odgovorne za senzorične značilnosti, to je barvo,  vonj,  okus  in  aromo  posameznih  vrst medu. V diplomskem delu sem preučila nekatere  fizikalno  kemijske  lastnosti  medu,  ker  so  ti  parametri  pomembni  za  postopek certificiranja, ki določa kakovost medu. Iz literature in člankov sem pridobila rezultate za različne vrste medu in sicer iz Savdske Arabije, Egipta, Nemčije, Avstralije in Malezije. Iz podatkov sem ugotovila,da imajo vse vrste medu dobro kakovost, saj njihovi parametri kot so pH, barva, intenziteta barve, pepel in električna prevodnost ne presegajo zakonsko določenih vrednosti. So se pa vrednosti preizkušenih parametrov kot je barva, pepel in električna prevodnost med testiranimi medi razlikovale glede na njihov geografski in botanični izvor.
    Ključne besede
 
med;merjenje pH;barva;spektrofotometrija;vsebnost pepela;električna prevodnost;diplomske naloge;
    Podatki
 
    
        
            | Jezik: | Slovenski jezik | 
        
        
            | Leto izida: | 2020 | 
            
        
        
            | Tipologija: | 2.11 - Diplomsko delo | 
            
        
            | Organizacija: | UL FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo | 
        
            | Založnik: | [U. Jamnik] | 
   
        
            | UDK: | 638.16(043.2) | 
   
        
        
            | COBISS: | 29664771   | 
        
        
  
        
            | Št. ogledov: | 487 | 
        
        
            | Št. prenosov: | 101 | 
        
        
            | Ocena: | 0 (0 glasov) | 
        
            | Metapodatki: |                       | 
    
    
    Ostali podatki
 
    
        
            | Sekundarni jezik: | Angleški jezik | 
        
        
            | Sekundarni naslov: | PHYSICO-CHEMICAL PROPERTIES OF HONEY | 
        
        
        
            | Sekundarni povzetek: | Honey is a natural sweet substance produced by bees from the nectar of plant flowers or the secretions of  living parts of plants. The composition and thus the physico-chemical properties  of  honey  are  influenced  by  various  factors, from  botanical  and  geographical origin, climate, rainfall and temperature during honeyformation, to the professionalism and consistency of the beekeeper's work. All of these factors result in a large variety of honey  on  the  market.  It  is  the  components  found  in  honey  in  small  quantities  that  are responsible  for  the  sensory  characteristics,  i.e.  the  color,  smell,  taste  and  aroma  of individual  types  of  honey.  In  my  dissertation,  I  examined  some  physicochemical properties of honey because these parameters areimportant for the certification process that determines the quality of  honey.  From the  literature and articles, I obtained results for different types of honey from Saudi Arabia, Egypt, Germany, Australia and Malaysia. From the data, I found that all types of honey have good quality, as their parameters such as pH, color, color intensity, ash and electrical conductivity do not exceed the statutory values.  However,  the  values of  the  tested  parameters  such  as  color,  ash  and  electrical conductivity  between the  tested  honeys  differed  according  to  their  geographical  and botanical origin. | 
        
        
            | Sekundarne ključne besede: | honey;colour;ash content;electrical conductivity; | 
        
            
        
            | Vrsta dela (COBISS): | Diplomsko delo/naloga | 
        
        
            | Študijski program: | 1000374 | 
        
           
        
           
        
           
        
            | Konec prepovedi (OpenAIRE): | 1970-01-01 | 
        
           
        
            | Komentar na gradivo: | Univ. v Ljubljani, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo, VSŠ Kemijska tehnologija | 
        
           
        
           
        
           
        
            | Strani: | 29 str. | 
        
           
        
           
        
           
        
           
        
           
        
           
        
           
        
           
        
          
        
          
        
          
        
         
        
         
        
        
            | ID: | 12031205 |