magistrsko delo

Povzetek

V magistrski nalogi smo preučevali vsebnost sladkorjev, organskih kislin, vitamina C in fenolnih spojin v svežih in zamrznjenih in različno dolgo shranjenih plodovih ameriške borovnice (Vaccinum corymbosum) pri temperaturah -20 °C in -80 °C na dveh sortah 'Bluecrop' in 'Duke'. Zamrznjene plodove smo skladiščili do 13 mesecev in jih v treh različnih terminih analizirali s HPLC. Ugotovili smo, da so med vsebnostmi skupnih sladkorjev v plodovih sorte 'Bluecrop' statistično značilne razlike v dolžinah skladiščenja plodov. V plodovih sorte 'Bluecrop' so med vsebnostmi skupnih kislin statistično značilne razlike v interakciji dolžine skladiščenja in pogoja shranjevanja plodov. Vsebnosti vitamina C se v plodovih sorte 'Bluecrop' statistično značilno razlikujejo glede na dolžine skladiščenja plodov. V plodovih sorte 'Bluecrop' so v vsebnosti skupnih fenolov statistično značilne razlike glede na dolžine skladiščenja plodov. Ugotovili smo, da so med vsebnostmi skupnih sladkorjev v plodovih sorte 'Duke' statistično značilne razlike v dolžinah skladiščenja plodov. V plodovih sorte 'Duke' so med vsebnostmi skupnih kislin statistično značilne razlike v dolžinah skladiščenja in pogojih shranjevanja plodov, brez vpliva njune interakcije. Vsebnosti vitamina C se v plodovih sorte 'Duke' statistično značilno razlikujejo glede na dolžine skladiščenja plodov. V plodovih sorte 'Duke' so med vsebnostmi skupnih fenolov statistično značilne razlike v dolžinah skladiščenja plodov. Ugotovili smo, da so v svežih plodovih določene največje vsebnosti primarnih in sekundarnih metabolitov, kar pomeni, da imajo sveži plodovi največ zdravju koristnih snovi.

Ključne besede

sadjarstvo;ameriška borovnica;Vaccinium corymbosum;sladkorji;vitamin C;fenolne spojine;organske kisline;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.09 - Magistrsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [D. Podboj]
UDK: 634.737:543.6:547.56(043.2)
COBISS: 150574851 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 22
Št. prenosov: 8
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Comparison of fruit quality of american blueberries (Vaccinium corymbosum) under different storage conditions
Sekundarni povzetek: In the master's thesis we studied the content of sugars, organic acids, vitamin C and phenolic compounds in fresh and frozen and stored fruits of highbush blueberry (Vaccinum corymbosum) at temperatures of -20 ° C and -80 ° C in two cultivars 'Bluecrop' and 'Duke'. Frozen fruits were stored up to 13 months and analyzed by HPLC at three different time points. We found that there are statistically significant differences between the contents of total sugars in the fruits of the 'Bluecrop' cultivar depending on the length of fruit storage. In the fruits of the 'Bluecrop' cultivar, there are statistically significant differences between the content of total acids in the interaction of the length of storage and storage condition of the fruits. Vitamin C content in the fruits of the 'Bluecrop' cultivar differ statistically significantly depending on the length of storage of the fruits. In the fruits of the 'Bluecrop' cultivar, there are statistically significant differences in the content of total phenolics depending on the length of fruit storage. We found that there are statistically significant differences between the content of total sugars in the fruits of 'Duke' cultivar depending on the length of fruit storage. In the fruits of 'Duke' cultivar, there are statistically significant differences between the content of total acids depending on the length of storage and storage conditions of the fruits, without the influence of their interaction. Vitamin C contents in the fruits of 'Duke' cultivar differ statistically significantly depending on the length of fruit storage. In the fruits of 'Duke' cultivar are statistically significant differences between the contents of total phenolics depending on the length of fruit storage. Fresh fruits were found to have the highest content of primary and secondary metabolites, which means that fresh fruits have higher content of health beneficial compounds.
Sekundarne ključne besede: fruit growing;highbush blueberry;sugars;phenolic;compounds;organic acids;
Vrsta dela (COBISS): Magistrsko delo/naloga
Študijski program: 0
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za agronomijo
Strani: 1 spletni vir (1 datoteka PDF (IX, 46, [1] f.))
ID: 18739466