Jezik: | Angleški jezik |
---|---|
Leto izida: | 2011 |
Tipologija: | 1.01 - Izvirni znanstveni članek |
Organizacija: | UL BF - Biotehniška fakulteta |
Založnik: | Biotehniška fakulteta |
UDK: | 641 |
COBISS: | 2899848 |
ISSN: | 1581-9175 |
Matična publikacija: | Acta agriculturae Slovenica |
Št. ogledov: | 1563 |
Št. prenosov: | 459 |
Ocena: | 0 (0 glasov) |
Metapodatki: |
Sekundarni jezik: | Slovenski jezik |
---|---|
Sekundarni naslov: | Zaznavanje in primerjava kvaliete prostoživečih in vzrejnih potočnih postrvi (Salmo trutta) pri porabnikih |
Sekundarni povzetek: | V dvojnem slepem testu smo 34 porabnikov zaprosili, da povedo, ali so zaznali razlike glede izgleda, arome, sočnosti, okusa v ustih in splošnega vtisa med prostoživečimi potočnimi postrvmi in v ribogojnici vzrejenimi potočnimi postrvmi. Tiste, ki so razlike zaznali, smo zaprosili, naj povedo kateri od obeh vzorcev je bil glede na omenjene lastnosti po njihovem mnenju boljši. Rezultati so pokazali, da je za vsako od lastnosti najmanj 75 % porabnikov menilo, da so zaznali razliko med obema vzorcema. Glede izgleda in arome so dali prednost prostoživečim postrvim, glede sočnosti in okusa vzrejenim postrvim, glede splošnega vtisa pa je 15 porabnikov dalo prednost prostoživečim in 16 vzrejenim ribam. Pomen in pomembnost rezultatov, ki jih dobimo s tovrstnimi testi pri porabnikih smo vrednotili v kontekstu pozicioniranja rib in izdelkov, ki izvirajo iz akvakulture ali ribištva. |
Sekundarne ključne besede: | ribe;potočna postrv;Salmo trutta;senzorična kakovost;porabniki;reja;ribolov; |
URN: | URN:NBN:SI |
Vrsta dela (COBISS): | Delo ni kategorizirano |
Strani: | str. 45-50 |
Letnik: | ǂLetn. ǂ98 |
Zvezek: | ǂšt. ǂ1 |
Čas izdaje: | 2011 |
Ključne besede (UDK): | applied sciences;medicine;technology;uporabne znanosti;medicina;tehnika;home economics;domestic science;housekeeping;gospodinjstvo;stanovanje;food;cooking;dishes;živila;kuhanje;jedi; |
ID: | 21608 |