Povzetek
Članek predstavlja analizo vzrokov za odpor do živil med slovenskimi osnovnošolci, starimi od 10 to 15 let, glede na spol, razred in kraj bivanja. v anketni raziskavi je sodelovalo 628 osnovnošolcev iz 16 naključno izbranih šol v Sloveniji. Ugotovili smo, da osnovnošolci največ odklanjajo živila zaradi senzoričnih lastnosti, kot sta okus in vonj. med dejavniki okolja imajo na odklanjanje živil največji vpliv prehranske navade v družini. Anketirana dekleta so bolj izbirčna kot fantje. Manj odklonilen odnos imajo le do zelenjave. Starejši učenci bolj odklanjajo živila živalskega izvora, predvsem notranjih organov (npr. možgani, jetrca, vampi), kot njihovi mlajši kolegi. razlike med osnovnošolci iz zahodne in vzhodne Slovenije se kažejo v odporu do mesa mehkužcev in dvoživk. Osnovnošolci v zahodni Sloveniji imajo manjši odpor do tovrstne hrane.
Ključne besede
prehrana ljudi;osnovnošolci;odpor do hrane;prehranske navade;Slovenija;
Podatki
Jezik: |
Slovenski jezik |
Leto izida: |
2009 |
Tipologija: |
1.01 - Izvirni znanstveni članek |
Organizacija: |
UL PEF - Pedagoška fakulteta |
Založnik: |
Biotehniška fakulteta |
UDK: |
641 |
COBISS: |
8149321
|
ISSN: |
1581-9175 |
Matična publikacija: |
Acta agriculturae Slovenica
|
Št. ogledov: |
5919 |
Št. prenosov: |
296 |
Ocena: |
0 (0 glasov) |
Metapodatki: |
|
Ostali podatki
Sekundarni jezik: |
Angleški jezik |
Sekundarni naslov: |
Food dislikes among Slovenian schoolchildren |
Sekundarni povzetek: |
The article presents analysis of reasons for food dislikes among Slovenian primary schoolchildren aged 10 to 15, by gender, age and permanent residence. Altogether 628 primary school children from 16 randomly chosen schools in Slovenia filled the questionnaire. We found out that the most influen- tial origins of food dislikes among schoolchildren were sensory characteristics, especially taste and smell. Among environmen- tal factors were the most influential eating habits in families. Girls were more particular about their food then boys, except when it comes to vegetables. The study revealed that older schoolchildren disliked more organ meat than their younger colleagues. differences among schoolchildren from western and eastern Slovenia were significant in dislikes toward meat from molluscs and amphibians. Schoolchildren from western Slovenia were less rejectable toward this kind of food. |
Sekundarne ključne besede: |
nutrition;eating habit;pupil;prehrana;prehrambena navada;učenec; |
URN: |
URN:NBN:SI |
Vrsta dela (COBISS): |
Delo ni kategorizirano |
Strani: |
str. 87-93 |
Letnik: |
ǂLetn. ǂ94 |
Zvezek: |
ǂšt. ǂ2 |
Čas izdaje: |
2009 |
Ključne besede (UDK): |
applied sciences;medicine;technology;uporabne znanosti;medicina;tehnika;home economics;domestic science;housekeeping;gospodinjstvo;stanovanje;food;cooking;dishes;živila;kuhanje;jedi; |
ID: |
69184 |