diplomsko delo
Povzetek
V diplomskem delu sem določeval vsebnost glukoze in fruktoze z anionsko izmenjevalno kromatografijo visoke ločljivosti (HPAEC) v vzorcih sadnih sokov med alkoholnim vrenjem. Koncentraciji glukoze in fruktoze sta med alkoholnim vrenjem pomembna parametra, saj vplivata na potek in končni produkt tega procesa.
Delo je zajemalo optimizacijo kromatografske metode, pripravo standardnih raztopin in umeritvenih premic, delno validacijo analizne metode ter pripravo in meritev vzorcev. Alkoholno vrenje sem izvedel v sokovih različnih vrst sadja z in brez dodatka kvasa in jih med vrenjem vzorčil v različnih časovnih intervalih. Na koncu sem medsebojno primerjal koncentraciji glukoze in fruktoze ter njuno spreminjanje tekom alkoholnega vrenja.
Ključne besede
alkoholno vrenje;anionska izmenjevalna kromatografija visoke ločljivosti;HPAEC;validacija analizne metode;diplomska dela;
Podatki
Jezik: |
Slovenski jezik |
Leto izida: |
2025 |
Tipologija: |
2.11 - Diplomsko delo |
Organizacija: |
UL FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo |
Založnik: |
[M. Meglič] |
UDK: |
543.544.14:547.455(043.2) |
COBISS: |
246373891
|
Št. ogledov: |
70 |
Št. prenosov: |
34 |
Ocena: |
0 (0 glasov) |
Metapodatki: |
|
Ostali podatki
Sekundarni jezik: |
Angleški jezik |
Sekundarni naslov: |
Determination of glucose and fructose during alcoholic fermentation |
Sekundarni povzetek: |
In this Bachelor's thesis I determined the content of glucose and fructose using high-performance anion-exchange chromatography (HPAEC) in fruit juice samples during alcoholic fermentation. The concentrations of glucose and fructose are important parameters during alcoholic fermentation, as they influence the course and final product of the process.
The work included the optimization of the chromatographic method, preparation of standard solutions and calibration curves, partial validation of the analytical method, as well as preparation and measurement of the samples. I carried out alcoholic fermentation in juices from different types of fruit, both with and without the addition of yeast, and sampled them at various time intervals during fermentation. Finally, I compared the concentrations of glucose and fructose and their changes during alcoholic fermentation. |
Sekundarne ključne besede: |
glucose;fructose;alcoholic fermentation;anion exchange chromatography;Glukoza;Fruktoza;Ionska kromatografija;Univerzitetna in visokošolska dela; |
Vrsta dela (COBISS): |
Diplomsko delo/naloga |
Študijski program: |
1000373 |
Komentar na gradivo: |
Univ. v Ljubljani, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo, UNI Kemija |
Strani: |
1 spletni vir (1 datoteka PDF (40 str.)) |
ID: |
27125809 |